Homilię wygłosił ks. kan. Zbigniew Gański. Nawiązując do święta Narodzenia Najświętszej Matyi Panny kapłan podkreślał, że Maryja jest przyczyną ratowania dusz ludzkich i jest źródłem radości człowieka. Maryja jest również patronką dorodnego ziarna wrzuconego w ziemię ojczystą, a Jej święto jest świętem nadziei. Posiadanie ziemi i mądre nią zarządzanie oraz miłość do tej ziemi jest ważne dla każdego rolnika. Na potwierdzenie zacytował słowa Sługi Bożego kardynała Stefana Wyszyńskiego, że „ziemi ojczystej trzeba zawsze bronić, a bronić ją można wtedy, gdy tkwimy w niej korzeniami jak drzewa; ziemia jest elementem tak doniosłym, że musi być należycie obsłużona”. Wyrażał przekonanie, że siła Polski polega na rolnictwie. „Dawanie dobra drugiemu człowiekowi jest źródłem rolnika ekologicznego. Tym dobrem jest poszukiwanie optymalnych dróg, aby w efekcie wytworzyć produkt zdrowy i przyjazny człowiekowi” – mówił duszpasterz rolników. Podkreślał, że rolnicy ekologiczny nie są nastawieni na zysk ekonomiczny i komercję, ale ważna jest w pełni zdrowa wartość oraz nieszkodzenie środowisku i człowiekowi. W swojej pracy łączą prawo Boskie i prawo naturalne. „Dziękując Bogu za plony, dziękujemy również rolnikom i prosimy dla nich o Boże błogosławieństwo w dalszej ich współpracy z Panem Bogiem w dziele stwórczym” – dodał.
Na koniec, w dniu święta Narodzenia NMP, w tradycji rolniczej określanego jako święto Matki Bożej Siewnej, poświęcono ziarno siewne. Starościna dożynek odczytała „Modlitwę rolnika”, a słowa podziękowania do wszystkich uczestników Mszy św. dziękczynnej skierowała prezes Stowarzyszenia Ekoland Danuta Pilarska. Po Eucharystii tradycyjnie podzielono się chlebem dożynkowym. Następnie w barwnym korowodzie przemaszerowano na plac przy ośrodku ODR, gdzie rozpoczął się festyn „Barwy lata, dary jesieni”, podczas którego podsumowano wojewódzki etap konkursu „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne”, prezentowano różne formy przedsiębiorczości na wsi oraz odmiany ziemniaka. Trwały również konsultacje dla mieszkańców obszarów wiejskich oraz kiermasze produktów rolnictwa ekologicznego, produktów lokalnych i regionalnych, a występy zespołów folklorystycznych umilały czas. Nie zabrakło amatorów miodu, rękodzieła oraz roślin ozdobnych i materiał szkółkarskich.
Rolnictwo ekologiczne chociaż nie należy do łatwego, ani prostego, jednak zyskuje coraz więcej zwolenników. Z zadowoleniem rolnicy ekologiczni przyjmują zwiększające się zainteresowanie zdrową żywnością. Z uwagi na nieszkodzenie ani środowisku, ani człowiekowi, w dzisiejszych czasach gospodarowanie według zasad ekologicznych staje się nie tylko modne, ale i konieczne.
Aleksandra Wojdyło